Præstations- og eksamensproblemer

Mange kender oplevelsen af, at være mere nervøs og spændt dagene op til en eksamen, en fremlæggelse eller en anden situation, hvor man oplever at skulle præstere overfor nogle andre. For nogle mennesker er denne nervøsitet imidlertid ekstra voldsom eller varer uger eller måske måneder før selve “præstations situationen”. Er det dig, så har du måske det, man kalder præstations- eller eksamensangst!

Nogle med præstations- eller eksamensangst oplever, at de underpræsterer pga. deres nervøsitet, mens andre får flotte resultater næsten hver gang. Nogle forsøger at håndterer nervøsiteten ved at bruge mange timer på at forberede sig, mens andre undgår alt der minder dem om situationen. Fælles for begge grupper er imidlertid, at nervøsiteten fortsætter ved næste “præstations situation” uanset, hvilket resultat eller erfaring de har haft tidligere. Klienter beskriver ofte, at de efter et godt resultat tænker: “puha så gik det ikke galt denne her gang”, men at de ikke får mere tro på, at det også vil gå godt til næste gang.

Præstations- og eksamensproblemer og samtaler hos mig:

Jeg har mange års erfaring med at arbejde med både præstations- og eksamensproblemer fra dels mine mange år i Studenterrådgivningen, hvor jeg har hjulpet mange studerende på videregående uddannelser, men også fra mit arbejde med eliteidrætsudøvere fra Team Danmark, hvor præstation for manges vedkommende er deres levebrød. Udgangspunktet for præstationsangsten kan være meget forskellig. Nogle har haft det så længe de kan huske, og andre har oplevet, at det kom meget pludselig efter en dårlig erfaring. Fælles for alle dem jeg har hjulpet er imidlertid, at det IKKE er noget de er født med, og at præstations- og eksamensangst er noget, som man kan gøre noget ved!