Stress

Politikerne taler i dag om “præstations samfundet og konkurrence staten”, og mange oplever et øget pres og krav om effektivitet. Som naturlig følge heraf taler mange om stress som “den nye folkesygdom”, og man estimerer at ca. 430.000 danskere i dag er lider af stress i en grad, så de bliver syge af det. Stress i sig selv, er imidlertid ikke en sygdom, men en hensigtsmæssig reaktion, som på kort sigt får os til at kunne præstere bedre. Stress over en længere periode er imidlertid potentielt farligt for helbredet og får os til at præstere dårligere. Det er den type stress, som du kan læse om nedenfor, og hvor du kan have brug for hjælp fra en psykolog.

Den langvarige og “farlige” stress:

Mærker du hjertebanken, trykken for brystet, sover du dårligere, har du svære ved at koncentrere dig end tidligere, virker tingene uoverskueligt og har du svært ved at prioritere i opgaverne, husker du dårligere, bliver du lettere irriteret eller ked af det?

Alle ovenstående symptomer er nogle af de både fysiske, psykologiske og kognitive symptomer som du kan opleve ved længerevarende stress belastninger. Stress er en reaktion på, hvordan du oplever de krav, som omgivelserne stiller til dig, og hvordan du vurderer din evne til at leve op til de krav. Stress kan altså udløses af et uhensigtsmæssigt stort arbejdspres over længere tid, men behøver ikke at være det. Det kan også være en reaktion på, at man reelt ikke ved, hvad som arbejdspladsen, studiet, kæresten eller lignende forventer af en.

Stress og psykolog samtaler:

Jeg vil kunne hjælpe dig med at afklare, om dine symptomer handler om stress, og hvordan symptomerne bliver reduceret igen. Herudover vil du også kunne opnå en øget forståelse for, hvorfor du har udviklet stress. Udgangspunktet for samtalerne med mig vil være, at du skal have det bedre, og vi vil derfor starte med at tage udgangspunkt i her-og-nu, og hvordan du skal forholde dig til dine symptomer og hverdagen. Det mere langsigtet mål for samtalerne vil være, at du skal lære dig selv, dine omgivelser og dine stress signaler at kende, så du i fremtiden kan undgå den længerevarende stress.